ECZ.BÜLENT VAREL'İN GENEL KURUL AÇILIŞ KONUŞMASI

clip_image002.jpgGeçtiğimiz günlerde kurulan yeni hükümet ve tamamlanan Cumhurbaşkanı seçimi ile ülkemizde yoğun günler geride kaldı.

Yaşamlarını ortaya koyarak bu günlere gelmemizi sağlayan başta eşsiz kahraman Gazi Mustafa Kemal Atatürk?ü ve silah arkadaşlarını saygıyla anıyoruz.

Laik ve Demokratik Cumhuriyetimizi karanlık yollara sürükleyecek her türlü girişimin karşısında dimdik duracağımızı belirtiyoruz. Cumhuriyetimizin kazanımlarına sahip çıkmak, daha ileriye gitmek, Çağdaş Türkiye?nin gelişmesi için Oda olarak çalışmalarımızdaki kararlılığımızdan en ufak bir sapma olmayacaktır.

Sevgili Meslektaşlarım ;
Yaklaşık iki yıllık sürecin sonunda tekrar karşınızdayız. Önce Oda seçimleri ardından TEB Genel Kurulu yapılacak ve eczacılık mesleğinin önündeki iki yıla yön verecek Yöneticilerimizi seçeceğiz.

Bu görevlerin hiçbiri maddi çıkar beklemeden yapılan amatör görevlerdir. Ama son 2-3 yıl içerisinde sağlık alanında yapılan değişiklikler göz önüne alındığında artık Oda yöneticiliği neredeyse günün büyük bir bölümünü kapsamaktadır. Bir anlamda artık Oda?larda profesyonel olarak çalışacak eczacılara ihtiyaç duyulmaktadır.

Genel Sağlık Sigortasının çıkarılması ve iki kez ertelenmesi, İlimizde pilot uygulama olarak başlatılan Aile Hekimliği, İlaç Fiyat Kararnamesinin yeniden düzenlenmesi, önümüzdeki dönemin sorunları olarak karşımızda durmaktadır.

Biliyorsunuz Genel Sağlık Sigortası önce 1 Temmuz 2007? ye daha sonra 01.01.2008? e ertelendi.Bu erteleme nedeni ile bu yıl 1 tanesi Sosyal Güvenlik Kurumu yani E.S. , SSK, ve Bağ-Kur? luları kapsayan Sağlık Uygulama Tebliği, diğeri de Konsolide Bütçeyi ve Yeşil Kart? lıları kapsayan Maliye Bakanlığı Tedavi Uygulama Tebliği olmak üzere iki adet Tedavi Yardımı Uygulama Tebliğlerimiz oldu.

Bu iki Tebliğ temel olarak birbirlerine çok benzemektedir. Bunların getirdiği en önemli değişiklikler günü birlik tedavi ve Yatan Hasta İlaçlarının yataklı tedavi kurumları tarafından karşılanmasıdır.

Yatan Hasta Reçetelerinin serbest eczanelerden alınmasının yasaklanması ve sadece döner sermayeye gelir artışı sağlamak amacıyla getirilen günü birlik tedavi uygulaması yıllardır Yatan Hasta Büroları vasıtasıyla üzerinde durduğumuz kamu kaynaklarının israfını arttıracaktır.

Ülke genelinde ruhsatsız çalışan hastane eczaneleri ve eczacısız eczane hizmeti verilen bu kurumlardaki çöküş kısa sürede ortaya çıkacaktır.

Bu anlamda Tebliğ?deki 120 günlük geçiş süresini hiçe sayarak ilk günden beri yani 15 Haziran 2007 tarihinden bu yana İlimizdeki Tıp Fakültesi Hastanesinde yatan hasta reçeteleri mevcut eczaneden karşılanmaya çalışılmakta ama geçen 2,5 aylık süreçte büyük sıkıntıların yaşandığı,insanların dışarıdan para ile ilaçlarını aldığı gözlenmektedir. Bu yanlış uygulamanın yürürlüğe gireceği 15 Ekim 2007 tarihine kadar yeni bir yönetmelik değişikliği kaçınılmaz olarak karşımızda durmaktadır.

İlaç fiyat kararnamesi ile ilaç fiyatlarında düşüş sağlanması sevindirici olmakla birlikte özellikle 200 YTL üzerindeki eczacı karlılığının 01.08.2007? ye kadar % 10 olması nedeniyle özellikle Kan Ürünleri, Faktörler, Diyaliz ve Kemoterapi ilaçlarının temininde büyük sıkıntılar oluşmaya başladı. Hiçbir meslektaşımız bu ilaçları vermek istememektedir. Nedeni bu ilaçlardan zarar etmeleridir.

01.08.2007 de yürürlüğe girmesi gereken 200 YTL üzerindeki ilaçlardaki kar oranının % 10? dan % 12? ye çıkaran İlaç Fiyat Kararnamesi maalesef üzerinden 40 gün geçmesine rağmen yürürlüğe konulmamıştır.

Bu tür ilaçlar Eczacı Odası vasıtasıyla dağıtılmasaydı bugün büyük bir kaos yaşamak işten bile değildi.

Eczacılar olarak geri ödeme sıkıntımız hala devam etmektedir. Yataklı Tedavi Kurumlarına 15 günde ödeme sözü veren Devlet maalesef eczacının alacağını en erken 75 günde ödemektedir. Yirmibeşbin eczacı olarak buna daha ne kadar dayanabiliriz bunu bizler de bilmiyoruz.

Biz Edirne Eczacı Odası olarak Genel Kurul süreci içerisinde bugüne kadar koltuk pazarlıklarının tarafı olmadık olmayacağız. Eczacının yanında olan hakkını arayan tüm Yönetimler bizim Yönetimimizdir. Biz yaş ortalaması 40? ın altında olan genç bir Yönetimiz. Bugüne kadar iyiyi yapmaya çalıştık. Yaptıklarımız bizim doğrularımızdır, tüm iyi niyetimize rağmen eksiklerimiz olmuştur. Ama asla yanlış bir olayın içinde olmadık.

Sizler ile çok sık Bölge toplantıları yaparak tüm Meslektaşlarımızı Yönetimin içine kattık. Bu toplantılarda sizlerin önerilerini, görüşlerinizi alarak kendimize yol haritası yaptık. Sizlerden aldığımız güçle onurlu olduk, bu anlamda sizlere şahsım ve Yönetim Kurulum, Denetleme Kurulum, Onur Kurulum Adına çok teşekkür ederim.

Hep beraber daha iyi bir eczacılık ve insanlık geleceği için yürümek istiyoruz.

Dün olduğu gibi bugün de meslek hakkımızı korumak, ilacın ucuz, güvenilir ve erişilebilir olmasını sağlamak amacıyla çalışmalarımıza devam etmek istiyoruz. Saygılarımızla ?..


Ecz. Bülent VAREL
BAŞKAN

EDİRNE ECZACI ODASI

EDİRNE ECZACI ODASI