Dünya KOAH Günü

Her Adımda Sağlıklı Nefese

Önemli bir küresel halk sağlığı sorunu olan Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH) konusuna dikkat çekmek ve konu hakkında farkındalık yaratmak amacıyla her yıl kasım ayının üçüncü çarşamba günü Dünya KOAH Günü olarak kutlanmaktadır. KOAH’lı hastaların günlük hayat rutinine aktif olarak katılmalarının mümkün olduğunu vurgulamak, bunun yanı sıra egzersizin önemine dikkat çekmek için 2018 yılının teması “sağlıklı nefes, sağlıklı yaşam” olarak seçilmiş, slogan olarak ise “Her Adımda Sağlıklı Nefese” olarak belirlenmiştir.

Önemli bir halk sağlığı sorunu olan KOAH, tüm dünyada üçüncü ölüm nedenidir ve ölümlerin %5.5’inin sebebidir. Bu denli yaygın bir hastalık olmasına rağmen kamuoyunda konuya ilişkin yeterli düzeyde bilinç olmadığı görülmektedir. Ülkemizde 40 yaş üstü her 5 kişiden birinde KOAH vardır; buna karşın veriler, 10 KOAH hastasından sadece birinin doktora başvurduğunu ve doğru tanı alabildiğini göstermektedir. Hastalık konusunda yeterli bilgiye sahip olunmaması, hastalığın erken tanısını ve etkin tedavisini de engellemektedir.

Erken tanı, pek çok hastalıkta olduğu gibi KOAH’ta da hastalığa bağlı sakatlık ve ölüm oranlarının azaltılmasında etkilidir. KOAH’ın ilerleyici bir hastalık olmasına karşı önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalık olduğu unutulmamalıdır.

Türk Eczacıları Birliği olarak Rehber Eczanem Programı kapsamında Astım/KOAH’ta da hastalarımızın yanında oluyor, eczanelerimizde verdiğimiz hasta danışmanlık hizmetleriyle halka en yakın sağlık danışmanı misyonumuzu sürdürüyor, toplum sağlığı adına çalışmalar yürütmeye devam ediyoruz. Kronik hastalıkların takibinin hasta sağlığının iyileşmesine ve sağlık maliyetlerinin düşmesine sağladığı katkının bilinciyle eczanelerimizde hastalarımızı KOAH konusunda bilinçlendiriyor, ilaçlarını nasıl kullanmaları gerektiğini detaylarıyla anlatıyor, hastalarımızın hastalık takibini yapıyor, gerekli durumlarda hekimlere yönlendiriyoruz.

Yaşamın ve yaşatmanın önemini bilen bir sağlık meslek örgütü olarak dünyada ve ülkemizde önemli bir halk sağlığı sorunu olan KOAH konusunda; toplumda bilinç oluşturulması, hastalığa sebep olan risk faktörlerinin azaltılması ve konu hakkında kapsamlı sağlık politikalarının oluşturulmasında sağlık otoriteleri ve bu alandaki paydaşlarla ortak zeminde mücadeleye hazır olduğumuzu bir kez daha ifade ediyoruz.

Türk Eczacıları Birliği