BASIN AÇIKLAMASI: İLAÇ YOKLUĞUNUN SORUMLUSU ECZACI DEĞİLDİR

İLAÇ YOKLUĞUNUN SORUMLUSU ECZACI DEĞİLDİR

Değerli Basın Mensupları,

Sağlık Bakanlığımız, döviz kuru ayarlaması nedeniyle bazı ilaçlara zam geleceği için ilaçların bulunamadığı yönündeki haberlere yanıt vererek, stokçuluğun önlenmesi amacıyla eczane ve ecza depolarını denetlemekte olduğuna ve Birliğimiz ile ilgili derneklere uyarı yazısı göndereceğine dair bir açıklama yapmıştır.

Geçtiğimiz dönemde de kur ayarlaması nedeniyle ilaç yokluğu yaşanmış ve yokluğun nedeninin ilaç şirketleri ve özel ecza depoları olduğu Birliğimiz tarafından Bakanlığımıza bildirilmiştir.

Birliğimiz, eczacıları zan altında bırakan bu yaklaşımı kesinlikle reddetmektedir. Eczacılar, ilaç şirketleri ve ecza depoları ile aynı kefeye konulamaz. Eczacılar,Eczacılık Yeminidoğrultusunda ticari kazanç güdüsüyle değil etik ilkeler doğrultusunda hareket eden sağlık çalışanlarıdır. Eczacılar, dün olduğu gibi bugün de hastaların ilaca ulaşımı ve ilaç-hasta danışmanlığı vb. sağlık hizmetlerini en iyi şekilde yerine getirmektedirler. Bu bağlamda eczacının kendisine gelen reçeteyi elinde ilaç olduğu halde karşılamaması söz konusu bile olamaz. Eczacılar, ilaca ticari bir ürün mantığıyla bakmaz bakamaz. Ticari bir yönü olduğu düşünülse bile, eczacı elinde bulunan iki kutu ilacın bir ay sonra zamlanmasını bekleyecek değildir. Eczacının elinde ilaç olduğu halde ilacı vermemesi suçtur. Çünkü halkımızın sağlığı eczacılar açısından en önemli değerdir.

Peki, ilaç şirketlerinin ve depoların ilaç stokçuluğu yaparak kâr elde etmesinin önünde böyle bir kısıtlama bulunmakta mıdır? İlaç şirketleri on binlerce kutuyu, depolar binlerce kutuyu bekleterek bu işten kâr edebilirler. Nitekim 2017 yılı başında ilaç zammı yapıldığında yaşananlara dair sahadan edindiğimiz bilgiler bu yöndedir.

Hasta sağlığının korunması ve geliştirilmesi için birlikte çalışmalar yürüttüğümüz sağlık otoritesinin eczacıları zan altında bırakmak yerine, eczacıları koruyan açıklamalar yapmasını beklemek hakkımızdır. Çünkü eczacılar, sağlık alanında hizmet veren sağlık otoritesinin önemli bir paydaşıdır ve sağlık alanındaki istikrarın en önemli güvencelerinden birisidir.

Meslektaşlarımızı, ilaç yokluğunu takip edip yetkili otoriteye haber verdiğimiz web sitemizde (www.teb.org.tr) bulunan “Piyasada Bulunmayan İlaçlar Bildirim Formu”nu her zamankinden daha fazla kullanmaya davet ediyoruz.

İlaç fiyat ayarlamasından kaynaklı sorunların meslek onurumuzu dikkate almayan bir yaklaşım ile eczacılara yıkılarak çözülebilmesi mümkün değildir. Gelecek yıl bu sorunun tekrar yaşanmaması için tüm taraflar acilen masaya oturmalı ve sorunun gerçek kaynağı ile çözümünü net bir şekilde ortaya koymalıdır. Eczacı, sorunun gerçek kaynağı değildir.Eczacı hastasına ilaç veremeyen sağlık çalışanı olarak, sorunun mağdurudur.

Kamuoyuna saygılarımızla duyururuz.