Yurtdışından Temin Edilen İlaçlarda Eczanelerin İrtibat Noktası Olması Hakkında

39.A.00.003550

24.09.2014

YÖNETİM KURULU BAŞKANLIĞI'NA

Bilindiği üzere ülkemizde ruhsatlı olarak bulunmayan ve hastalara gerekli olan ilaçların yurt dışından ithal edilerek teslimi konusunda Birliğimiz, Sağlık Bakanlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumu ile protokoller imzalayarak bir kamu hizmeti olan yurtdışından ilaç tedarik hizmetlerini sürdürmektedir.

İlgili Kurumlarla yapılan her görüşmede Merkez Heyetimizin bu konuda verdiği görüş, ülkemizde hastalara ilaç sunmanın yegane yolunun ilaçlara ruhsat verilip geri ödemeye alınması ve eczaneler aracılığı ile hastaya ulaştırılmasıdır.

Geçtiğimiz Temmuz ayında ise yurtdışından ithal edilen ilaçların eczaneler aracılığıyla hastaya ulaştırılması konusunda TİTCK ile yapılan şifahi görüşmedeki mutabakat sonucu 1262 sayılı İspençiyari ve Tıbbi Müstahzarlar Kanununun EK 7’nci maddesine bir düzenleme yapmak suretiyle işlemlerin eczaneler vasıtasıyla yapılması önerimiz maalesef akamete uğramıştır.

Merkez Heyetimizin 3.Başkanlar Danışma Toplantısında da dile getirmiş olduğu üzere yasal düzenleme için yukarıda belirttiğimiz önerimiz gerçekleşmemiş olsa dahi ithal edilen ilaçların hastalara ulaştırılması noktasında eczanelerden hizmet alma konusunda Birliğimiz hazırlıklarını tamamlamıştır.

Bu çerçevede ülkemizde ruhsatlı olarak bulunmayan ilaçlar için 24.000 eczanemiz hastaların bu ilaçlara ulaşmasında irtibat noktası olacak olup, SGK ile son yapılan protokolle %6 olarak belirlenen hizmet bedelinden masrafların çıkarılmasından sonra geriye kalan miktar eczanelere dağıtılmış olacaktır.

Bu şekilde ilaca ihtiyacı olan vatandaşlarımız reçeteleri ile herhangi bir eczaneye giderek ithal ilaç başvuru sürecini başlatmış olacaktır.

Sosyal Güvenlik Kurumu mensubu hastalar, reçete bedelini kendi ödeyecek hastalar ile Türkiye İş Bankası ve Yapı Kredi Bankası mensubu hastaların reçetelerine ait işlem basamakları www.teb.org.tradresinde “Yurtdışından İlaç Temini” başlıklı sekmede yer almaktadır.

Yurt dışından ilaç temini için öncelikli şart T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’nun ithalat için onay alınmasıdır. Bu onaydan muaf olan ilaç ve endikasyonlar Kurum tarafından her Cuma http://www.iegm.gov.tr/ adresinde yayınlanmaktadır. Tüm reçetelerin Kurum tarafından yayınlanan Yurtdışı Aktif İlaç Listesi’ndeki şartları yerine getirmesi gerekmektedir.

Bu şartları yerine getirmeyen reçeteler T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’na onay alınması amacıyla gönderilmekte olup, Kuruma gönderilen her reçetenin onay alması gibi bir durum söz konusu olmamaktadır.

Eczacılarımıza gelen Sosyal Güvenlik Kurumu mensubu hastaların evrakları Birliğimiz tarafından sürekli güncellenmekte olan Farmainbox üzerinden erişim sağlanacak reçete ön kontrol panelinden eczacılarımızca ilaç ismi aratılarak incelenecek ve Birliğimize kargo ile alıcı ödemeli olarak gönderilecektir.

Gönderilen evraklarda eczacı adı-soyadı, eczane adı-adresi ile hastaya ait iletişim bilgilerinin mutlaka yer alması gerekmektedir.

Eczacılarımız tarafından Birliğimize ulaştırılan kurallara uygun düzenlenmiş reçeteler Sosyal Güvenlik Kurumu ve diğer ilgili kurumlara Birliğimiz tarafından fatura edilecektir.

Bu reçetelerin fatura edilerek ilaç bedellerinin kurumlardan tahsilatları gerçekleştirildikten sonra eczacılarımıza vermiş oldukları bu hizmet karşısında Merkez Heyetimiz tarafından belirlenecek olan bir hizmet bedeli fatura karşılığı aktarılacaktır.

Hastanın reçetesinde eksiklik tespit edilmesi halinde hasta ile irtibata geçilerek gerekli eksikliklerin giderilmesi konusunda reçete eczaneye iade edilecektir. Reçete, Sağlık Uygulama Tebliği ve diğer ilgili protokol hükümlerine uygun olarak düzenlenmişse ilaçlar, hastanın belirtmiş olduğu adrese Birliğimiz tarafından kargo ile gönderilecektir. Bu aşamada eczaneye herhangi bir ilaç gönderimi yapılmayacak olup, sadece eksiklik tespit edilen reçeteler eczaneye iade edilecektir. (Bu işlemler daha sonra yapılacak olan çalışmada yeniden değerlendirilebilecektir.)

Yurtdışından ilaç temini birimi çağrı merkezimiz bu konuda her türlü desteği verecektir.

Bilgilerinizi ve konunun tüm üyelerinize duyurulmasını saygılarımla rica ederim.

Uzm.Ecz.Harun KIZILAY